Logo BB Klein Kleur

Café 't Brugs Beertje wenst je een Zalig Kerstmis en een Gelukkig Nieuwjaar !

Home

Onze bieren

Onze snacks

Onze shop

Geschiedenis

Agenda

Links

Engels - Englisch

Archief

Ambassadeur Orval

Gekroonde Hoofden

Spreuken Brouwen

Hairy Bikers

 

 

Hop

Gekroonde Hoofden

Gekroonde Hoofden Logo Een award van de brouwerij De Koninck als erkenning voor de jarenlange inzet voor hun producten. Want de brouwerij De Koninck maakt niet alleen het bolleke, maar ook een de Triple d'Anvers, de Winterkoninck en nu ook De Koninck Blond .

In 1833 start de geschiedenis van het Bolleke Koninck !

In 1827 beginnen wij de geschiedenis van Brouwerij De Koninck wanneer Joseph Henricus De Koninck op 26 juni afspanning 'De Plaisante Hof' gelegen op de grens tussen Antwerpen en Berchem aankoopt. Op die plek stond een stenen grenspaal met een gebeeldhouwde hand. Deze grenspaal vindt u vandaag nog tegenover Brouwerij De Koninck, op de hoek van het Prins Albertpark en de Albertlei.

Joseph Henricus De Koninck sterft vrij jong en zijn weduwe, Elisabeth Cop hertrouwt in 1833 met natiebaas Johannes Vervliet. Deze beslist om de afspanning om te bouwen tot een brouwerij onder de naam "Brouwerij De Hand" naar de afbeelding op de grenspaal. De hand wordt vanaf dan vereeuwigd in het logo van de brouwerij.

In 1845 na het overlijden van Johannes Vervliet neemt Carolus De Koninck, oudste zoon uit het eerste huwelijk van Elisabeth Cop, het bedrijf over. Toen hij stierf in 1883 kwam de leiding over de brouwerij achtereenvolgens in handen van zijn zoon François Joseph De Koninck en zijn dochter Josephina Joanna De Koninck. Gestaag zette de groei zich door en steeg de verkoop.

De populariteit van lage gisting (pils-type), de strengere vergunningsplicht en beide wereldoorlogen zullen echter een vernietigende invloed hebben op de brouwnijverheid. In 1912 wordt "Brouwerij De Hand" omgevormd tot een naamloze vennootschap "Brasserie Charles De Koninck Sociéte Anonyme." met als zaakvoerder Florent van Bauwel. Deze zoekt na de eerste Wereldoorlog voor het heropstarten van de brouwerij hulp bij Joseph Van den Bogaert.

Joseph Van den Bogaert stamt uit een bekende brouwersfamilie uit Willebroek en heeft als afgestudeerde aan de landbouw- en brouwerijschool van Leuven de nodige technische kennis voor de nieuwe brouwerij.

Met het duo Van Bauwel-Van den Bogaert begint de spectaculaire uitbouw van het bedrijf.

In 1949 doet Modeste, de zoon van Joseph Van den Bogaert, zijn intrede in de brouwerij. Hij zal het bedrijf meer dan 50 jaar leiden.

Vandaag wordt “Brouwerij De Koninck” geleid door de twee zonen van 'Meneer Modeste' Bernard en Dominique Van den Bogaert, respectievelijk technisch en commercieel directeur. Zij staan garant voor het onafhankelijke, familiale en artisanale karakter van de brouwerij, die een groot deel van haar bier uitvoert naar landen over de hele wereld. Zo onder andere Nederland, Engeland, Frankrijk, Spanje, Zuid-Afrika, China, Rusland, de Verenigde Staten, ... en er zullen ongetwijfeld nog vele landen vallen voor de overheerlijke smaak van een 'goei Bolleke Koninck'.

Op 1 oktober 2010overleed in Antwerpen op 88 jarige leeftijd "Mijnheer Modeste" zoals Modeste Van den Bogaert niet alleen bekend was bij het personeel van Brouwerij De Koninck maar ook in de Belgische en de Nederlandse brouwerswereld en zelfs tot ver over de grenzen van beide landen. Hij wordt beschouwd als een monument in de brouwerswereld.

Gekroonde Hoofden met logo brouwerij De Koninck
© 1997-2017
Lucas Tratsaert
't Brugs Beertje - Kemelstraat 5 - B-8000 Brugge
Tel. +32(0)50 33 96 16 • E-mail: info@brugsbeertje.be