Logo BB Klein Kleur

Café 't Brugs Beertje wenst je een Zalig Kerstmis en een Gelukkig Nieuwjaar !

Home

Onze bieren

Onze snacks

Onze shop

Geschiedenis

Agenda

Links

Engels - Englisch

Brouwerijen

Biermusea

Belgische Kaas

Bier verenigingen

Bierfora

Biernieuws

Biercultuur

Hop

 

Biermusea:

Enkele waardevolle musea in verband met bier, bierbrouwen, cafe's en al wat er bij komt kijken.

Belgie

 
Bocholter Brouwerijmuseum Het Bocholter Brouwerijmuseum vindt zijn oorsprong bij één van de oudste familiale brouwerijen van België. Gesticht door Jean Martens (°1919), vertelt zijn verbazingwekkende collectie al sinds 1979 het verhaal van de ware bierkunst doorheen de industriële geschiedenis vanaf 1758 tot nu. Het grootste brouwerijmuseum in Europa - niet minder dan 4.000 m2 groot - huisvest daarnaast ook een state-of-the art accomodatie voor allerlei bedrijfsinitiatieven. Dat alles in een industriële archeologische architecturale omgeving getekend door een acht generaties rijke brouwerijgeschiedenis!
   
Brouwerij De Halve Maan De brouwerij van "Brugse Zot" en "Straffe Hendrik". De eeuwenoude traditie van deze Brugse brouwerij, waarvan reeds sprake in 1546, is vastgelegd in een uniek museum. Wie meer over het produktieproces en de geschiedenis van de brouwerij wil vernemen, kan dagelijks deelnemen aan de rondleidingen door zowel de moderne brouwerij als het museum.
U wordt er door ervaren gidsen begeleid door de unieke wereld van mout en hop…
En bovenop kan u genieten van een schitterend panoramisch zicht over Brugge.

   
Geuzemuseum Cantillon -
Brussels Museum van de Geuze

Van een bruisend museum en ‘levend erfgoed’ gesproken… Het geuzemuseum bevindt zich in een familiale brouwerij (‘Cantillon’) waar nog ambachtelijk wordt gebrouwen! Je ziet in de passende ruimtes de fasen van het productieproces: het brouwen, het gisten, het op flessen trekken, het bewaren in de kelder enz. Veel materiaal komt uit de 19de eeuw: de brouwkuip, de kookketels, de hopbak, eiken vaten… De brouwers maken je onder meer vertrouwd met de productie van de op en top Brusselse geuzelambiek of ‘de Brusselse champagne’, een van de merkwaardigste van de meer dan 400 Belgische bieren. Uiteraard is er alle kans om de unieke bieren te proeven.

   
Gambrinus Drivers Museum Het enige museum dat gewijd is aan brouwerijvrachtwagens. "Gambrinus" in de naam van het museum komt van het feit dat de hertog van Brabant Jan Primus de koning van het bier is. Koning van de weg voor de biervrachtwagenbestuurders en koning van het bier. Vergeet vooral niet dat tot omstreeks 1930 de brouwerijen de grootste afzetmarkt voor de vrachtwagenconstructeurs waren.
Dit museum is gevestigd in een oude mouterij-brouwerij-hoeve uit de 19de eeuw (de brouwerij Bouty stopte haar activiteiten in 1975).

   
Hopmuseum Poperinge Een museum gewijd aan de geschiedenis van de Vlaamse Hopcultuur. Hop een basis bestanddeel van onze bieren.
   
Mout- & Brouwhuis De Snoek
Museum van de dorst in de Groote Oorlog
Wie het verleden van de dorst wil smaken, moet een bezoek brengen aan dit uniek sitemuseum. Hier vindt u immers nog een volledige, authentieke brouwerij en mouterij uit de negentiende eeuw.
Dit uitzonderlijk stukje industrieel erfgoed voert u terug naar de pre-industriële tijd van hete asten, dampende brouwzalen en kille gistingskelders en laat u in het aloude Brouwershof proeven van heerlijke, ambachtelijke brouwsels.

   
Museum van de 'Belgische Brouwers' In het Museum van de 'Belgische Brouwers' wordt de rijke traditie van het Belgisch bier levendig gehouden. De bezoeker kan er kennis maken met alle werktuigen, de brouw- en gistkuipen, de kookketel en het materiaal van een brouwerij uit de 18de eeuw.

   

Duitsland

 
Bayerisches Brauereimuseum Kulmbach Sinds 1994 is hier een brouwerijmuseum gevestigd in het hart van Beieren. Het museum met een 600 jaar oude brouwgeschiedenis beschikt tevens over een eigen museumbrouwerij.
   

Frankrijk

 
Musée Européen de la Bière
et du pays de Stenay - Frankrijk
Een pracht van een biermuseum in de Franse Ardennen. Het museum bestaat reeds meer dan 20 jaar en is ondergebracht in een prachtig 18e-eeuws gebouw dat drie verdiepingen en een oppervlakte van 1400 m² telt. Naast de technologie van het bier toont het museum u ook de traditie en de grafische vormgeving rondom de publiciteit, het glas, het bierdebiet, de kuiperij, enz... .
   

Groot-Brittannië

 
The National Brewery Centre Gevestigd in Burton-on-trent, de hoofstad van de Britse brouwers, brengt de “the Coors Visitor Centre” een unieke verzameling van oude voorwerpen samen die de fascinerende geschiedenis van de britse brouwindustrie en brouwgeschiedenis weergeven. Verken ook de Museum Micro Brouwerij, de uitgebreide voertuigverzameling, de werkende stationaire stoommachines, en nog veel meer ...
   

Nederland

 
Bierreclame Museum Er is een bijzondere verzameling emailen reclameborden te zien. Alleen dit zijn er al meer dan 1000 en daarmee is dit de grootste collectie in ieder geval van Nederland, maar waarschijnlijk van Europa. Verder zijn er prachtige affiches, toogkasten, brouwerijmachines, duwkarren, en een oude vrachtwagen die voor het vervoer van het heerlijke vocht moest zorgen. Natuurlijk ontbreken ook de oude glazen, viltjes, etiketten, neons, lampen en asbakken niet.
   
Heineken Experience Vermoedelijk niet het beste bier ter wereld, maar een bezoek is wel een ongelooflijke ervaring ! 150 jaar brouwervaring in hartje Amsterdam.
   
Nationaal Biermuseum De Boom Het museum is gevestigd in het historische pand van voormalige brouwerij De Boom, vlakbij de beroemde kaasmarkt van Alkmaar.  Nationaal Biermuseum De Boom vertelt u aan de hand van gereedschappen, apparatuur en machines hoe de afgelopen tweehonderd jaar ‘het gouden nat’ werd geproduceerd. Antieke vervoermiddelen als een handkar en een ijsslee laten zien hoe het transport van de biervaten plaatsvond. Affiches en ander reclamemateriaal, bierflesjes en bierglazen geven een indruk van de vele kleine en grote Nederlandse bierbrouwerijen.
   
Museumbrouwerij De Roos Museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek is een authentieke dorpsbrouwerij uit de negentiende eeuw. U beleeft er de wereld van het traditionele bier. Vrijwilligers zijn er in geslaagd om het oude pand en zijn inventaris helemaal te restaureren en zelfs een nieuwe brouwerij te bouwen. De Roos is een levend museum geworden waar historie, kennis, Brabantse gemoedelijkheid en gezelligheid hand in hand gaan. Vrijwilligers zorgen ervoor dat Museumbrouwerij De Roos steeds verder uitgebouwd wordt.
 
© 1997-2017
Lucas Tratsaert
't Brugs Beertje - Kemelstraat 5 - B-8000 Brugge
Tel. +32(0)50 33 96 16 • E-mail: info@brugsbeertje.be